Péntek este a Villa Angélai Magyar Egyesület assado vacsorára hívott meg bennünket. A helyi magyarok minden péntek este összejönnek az 1932-ben alapított Magyar Egyesület székhelyén, hogy együtt legyenek, húst süssenek, és beszélgessenek. Olyan ez, mint egy nagy családi összejövetel: kedélyesen köszöntik egymást, fiatalok, idősebbek, a puszi soha nem maradhat el, és bennünket is, mint régi ismerősöket köszöntöttek. Az egyesület épületének hátsó traktusa, egy hatalmas assadó sütöde konyhával. Az assado, argentin nemzeti étel, egy hatalmas grill, amelyen fa vagy faszén segítségével sütik a marhahúst, a kolbászt, vagy akár a csirkét is.
Miután a nagyteremben megterítettek, az asztalokra abrosz került, majd mindenki elővette az otthonról hozott tányérokat, poharakat, evőeszközöket, italokat: sört, bort, szódát és üdítőket. Behozták a húsokat, kolbászokat. Kolbász: nem volt annyira fűszeres, mint otthon, de igazán finom volt! Mesélték, hogy a Magyar Egyesületben évente akár többször is töltenek kolbászt, amit azonnal értékesítenek. Újságban, a helyi rádióban és tv-ben hirdetik meg, és még a készítés estéjén el is adják, ez jelent bevételt az Egyesület számára.
Számos magyar család tagjával találkoztunk, bár a beszélgetést néhány magyarul még beszélő ember vitte, de itt voltak a nem magyar családtagok, sőt néhány idősebb ember, akiknek nincsenek magyar gyökereik, de jól érzik magukat eben a közösségben. Az étkezés alkalmat adott a beszélgetésre, kiderültek családi legendák, a szülők és nagyszülők történetei, és persze néhány a magyar ételekhez kötődő szokás is. Ünnepeken még ma is gyakran főznek töltött káposztát, amit a már csak spanyolul beszélő fiatalok is magyar nevén neveznek. Reggelire előszeretettel csinálnak bundáskenyeret.
Az este fénypontja, Vajda Pista bácsi születésnapjának megünneplése volt. Minden alkalommal, amikor valakit megünnepelnek, elmaradhatatlan a születésnapi torta, ami mi más lehetne, mint egy Dobos torta, amit a magyar közösség egyik leglelkesebb és legszebben beszélő tagja Gizella néni, vagy ahogy itt mindenki szólítja Icsi készített. A mellettem ülő Pajor Sanyi elmondta, hogy amikor kezdő szállodás volt, a szálloda bárjában minden szombaton három-négy Dobos tortát rendelt Gizellától, és ezek a torták voltak a bár legfinomabb édességei.
xxx
Ma reggel, hogy még a gasztronómiánál maradjak, séta közben betértünk a piacra, ahol a szokásos hús, sajt, zöldség választék mellett csomagolt palacsintát, kalácsot, és finom tepertős házi kenyeret is találtunk.